Kambalda Aquatic Center

ACorp Construction successfully tendered the renovation works to the Kambalda Aquatic Centre. The concept was to provide an upgrade to a key sporting tourism asset for the region as well as providing a rejuvenated attraction for the local community.

Services provided by ACorp:
Upgrades to the 50 – meter pool, extension of the toddler’s pool, new pathways, new floodlights installation, construction of new shade structures, new administration building, upgrades to the existing change rooms and first aid room and new landscaping.
The project was delivered on time and ready to handover until the re-launch was delayed by Covid-19.

Minanalytical

ACorp Construction were awarded the contractor to construct the new shed for Minanalytical Laboratory Services in Kalgoorlie. This purpose-built shed was constructed to house state of the art laboratory equipment for the purpose of assay testing minerals, the first of its kind in Australia.

The 1250m2 new shed situated on a 3000m2 site at the rear of an existing Ausdrill facility in Kalgoorlie. The large shed was constructed using structural steel complete with Trimdek cladding to the roof and siding. Due to the nature and sensitivity of the new laboratory equipment the concrete slab was poured in 3 sections of various thicknesses to accommodate various equipment.

The work involved extensive earthworks for the construction of the shed and the creation of the car park. The existing area was completely stripped back, and new levels created to form the V Drain required to allow drainage to run to the road. The car park utilized 1755m2 of 30mm asphalt.

The project was successfully delivered on time and within budget.

MM Electrical – Kalgoorlie

MM Electrical (‘MM’) is a long time electrical wholesaler in Kalgoorlie.

Successful operations meant that MM had to move into larger premises to continue their market dominance.

This saw them evolve from 600m2 of existing to a combined 1987m2 of new buildings.

The conventional Office-Showroom-Warehouse started in November 2018 and was delivered in a timely fashion in 30 weeks.

Consisting of structural steel portal and frame construction complete with concrete floor and aprons. The new building utilizes coloured cladding with varying materials to achieve a clean cut and modern look. Bitumen and landscaped externals bring the facility a professional image befitting MM’s status in the service industry.

We thank the Management of MM Electrical for the opportunity to successfully complete their new facility on time and budget.

Lord Forrest Pool Heritage Restoration Project

After a long awaited and contentious project that included many sources of input, the project finally materialized into an award of Tender to ACorp Construction to deliver the Architect designed Restoration and Heritage project.

After a long awaited and contentious  project that included many sources of input, the project finally materialized into an award of Tender to Acorp Construction to deliver the Architect designed Restoration and Heritage project which included:

  • Demolition and removal of materials
  • New construction to depict Yesteryear
  • Preservation of Heritage materials
  • Extensive Landscaping and Hydraulics

The Lord Forrest Olympic Pool had many historical highlights through history. The brief had been to restore what was possible and demolish the unsalvageable. The Architects added line of vision structures to depict the glory years and the old layout of WA’s first Olympic size pool. Highly controversial in cost and timeframe the project saw the vastly damaged and vandalized complex given a new lease of life. The new precinct will be open all hours and will host current era functions and community events.

Redevelopment of Quairading Memorial Swimming Pool

The Principal sought to upgrade its aging community pool to a modern aquatic facility. This resulted in appointing leading aquatics architects Donovan Payne Architects to tender the works. After extensive assessment the project was awarded to ACorp Construction.

The Principal sought to upgrade its aging community pool to a modern aquatic facility. This resulted in appointing leading aquatics architects Donovan Payne Architects to tender the works. After extensive assessment, the project was awarded to ACorp Construction. Works included:

  • Demolition
  • New filtration and pipework
  • Detailed civil works
  • Specialised waterproofing elements

The existing 33m pool was cut back to 25m and a new family leisure pool complete with multiple water features was added. By using some of the existing pool structure, savings were made. However detailed waterproofing and extensive installation of new filtration and piping works were required to achieve today’s high compliance standards.

To complement the pool upgrade, the change rooms were substantially refurbished and upgraded to include all new tiling, fixtures and fittings and total reroofing. Externally the pool surrounds were afforded new paving and various shade sails.

This has resulted in a marked savings in running costs and more importantly significant increases in attendance.

Jindowie “THINK” Childcare Center

The Principal appointed ACorp Construction to assess and propose significant cost savings of its custom designed Childcare Centre  on a restrictive building block.

The Principal appointed ACorp Construction to assess and propose significant cost savings of its custom designed Childcare Centre  on a restrictive building block. The main Building was 655m2 and contained many angles and associated  features including:

  • Brick veneer construction
  • High ceilings and acoustic treatments
  • Passive solar wrap around verandahs
  • Light airy colourful environment

The building caters for 102 occupants and 19 staff and included 7x Group Rooms, 2 x Nappy Change areas, Reception, Managerial Offices, Kitchen Facility, Prep rooms, Laundry, Staff room and vast storage. The building also has vast undercover verandah space and secured nature playground areas.

The building site was a triangular shape that required retaining works to achieve adequate parking and ease of access. Although this was a challenge, both builder and developer worked through any issues to maintain budgets and savings and still progress the build to be ready pre-xmas 2016

The end result was a modern and industry standard facility that made good use of the space available and is a great community service in the new developing Jindowie estate.

Mandurah Retirement Village – Coolibah Memory Support Unit

Mandurah Retirement Village engaged Ecotec Architects to fully document and contract manage the construction of this 947 m2 new Dementia Wing of new building works .

Mandurah Retirement Village engaged Ecotec Architects to fully document and contract manage the construction of this 947 m2 new Dementia Wing of new building works that included

  • Demolition
  • Asbestos Removal
  • Construction within an operational facility
  • New high level Healthcare Building

Works included the break into the existing facility, undertake minor renovation and then connect the new works to the existing buildings.

New works included 20 ensuited occupant rooms, Communal Dining room, Kitchen facility, Library area, Fully enclosed courtyard, large secured storage and a Nurses station.

All works were high level Healthcare specification, with the added challenge of including the Architects flare of natural light and spaciousness throughout.

External finishes were to complement the rustic earlier style of the existing Village buildings.

The end product was testament to a well thought out good use of area and a successful blending in of the Village facilities as a whole.

Boddington Administration Building

This project was a classic Design and Construct project. The Shire of Boddington wanted a staged development to provide 760 m2 of new administration facilities within the old existing site.

This project was a classic Design and Construct project. The Shire of Boddington wanted a staged development to provide 760 m2 of new administration facilities within the old existing site. The project included:

  • Demolition
  • Asbestos Removal
  • Construction in an operational environment
  • New Modern Admin Facilities

The Facility included, new Council Chambers, Committee Room, Reception Foyer, 25 new Offices, Archival and Staff Facilities.

ACorp engaged the services of Holton Connor Architects to provide design, documentation and contractual services for the project. Our team combined to use various external cladding features – old and new to accommodate the desired wishes of the client and complement the existing streetscape.

The end result was a clean cut and economical construction of a modern and simple styled building, which has become a statement on the main street – Reflecting a solid and Progressive Community.